Οδοντιατρικό Λέιζερ - Dental Laser

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΛΕΙΖΕΡ;

 

Τα οδοντιατρικά laser (λέιζερ δοντιών) είναι μια ισχυρή δέσμη ενέργειας, με συγκεκριμένο μήκος κύματος, που εστιάζει με ακρίβεια και καθαρότητα στις βλάβες των ιστών. Τα οδοντιατρικά λέιζερ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’60. Παρόλα αυτά, μόλις τα τελευταία 10 χρόνια εξελίχθηκαν και εφαρμόζονται όλο και περισσότερο στην οδοντιατρική. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως τα λέιζερ είναι ασφαλή διότι δεν αποτελούν ιοντίζουσα ακτινοβολία, όπως οι ακτίνες Χ. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, απαιτεί λιγοστό χρόνο και επιτυγχάνουμε άριστα αποτελέσματα.  οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στον τομέα της τεχνολογίας και ιδιαιτέρως στον οδοντιατρικό εξοπλισμό. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι οδοντίατροι να χρειάζονται συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση, ώστε να προσαρμόζονται και να γνωρίζουν τα νεότερα δεδομένα στην εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης.

 

Σήμερα το LASER είναι ότι πιο σύγχρονο και φιλικό υπάρχει για τον οδοντιατρικό ασθενή. Απομακρύνει τον φόβο μας για τον τροχό και τον πόνο, ή ακόμα και για την αναισθησία. Απομακρύνει ακόμα και τον ενοχλητικό θόρυβο του τροχού, είναι ακίνδυνο και απόλυτα ασφαλές στα χέρια του εξειδικευμένου χρήστη, και φυσικά είναι ιδανικό για τα παιδία που συνήθως αντιδρούν με έντονο φόβο στην ιδέα του τροχού, της βελόνας κλπ και όλα αυτά με κόστος που είναι απόλυτα προσιτό στο εισόδημα του μέσου Έλληνα. Για όλους αυτούς τους λόγους το Laser αποτελεί ένα

« φωτεινό χάδι » στις ανάγκες του σύγχρονου οδοντιατρικού ασθενούς.

 

 

ΠΟΙΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ;

 

Ο C.Kuman N.Patel δημιούργησε το πρώτο διοδικό λειζερ το 1964.Την ίδια χρόνια το Nd YAG Laser εφευρέθηκε από τον Bell Labs.

 

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΛΕΙΖΕΡ;

 

Η πρώτη εφαρμογή για σκληρούς ιστούς όπως τα δόντια και τα οστά της άνω γνάθου επισημοποιήθηκε το 1996.ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΛΕΙΖΕΡ χρησιμοποιούνται ανάλογα με το μήκος κύματος που εκπεμπει το κάθε είδος λειζερ και είναι κατάλληλο για τους ιστούς στους οποίους εχει εφαρμογή!

 

ΛΕΙΖΕΡ ΜΑΛΑΚΩΝ ΙΣΤΩΝ

- ΔΙΟΔΙΚΟ ΛΕΙΖΕΡ (DIODE LASER) που είναι κατάλληλο για εφαρμογή στα ούλα(μαλακη ιστοί) μιας και το φάσμα

  εκπομπης είναι 810-900 nm –απορροφάται από ιστούς κόκκινου χρώματος όπως είναι τα ΄΄ούλα.

- CARBON DIOXIDE LASERS

- Νd  YAG laser

 

ΛΕΙΖΕΡ ΜΑΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΏΝ ΙΣΤΏΝ

- Er YAG laser

- Er Cr  YsGGlaser που είναι κατάλληλα για χειρουργικές επεμβάσεις οστών γναθών και η επαρμογή τους στους

  μαλακούς ιστούς επίσης εξεραιτική μιας και προσφέρουν ταχεία επούλωση ,γρήγορη και εύκολη εφαρμογή και

  ελάχιστο πόνο.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΛΕΙΖΕΡ

 

● Αφαίρεση παθολογικών μαλακών ιστών (πχ. κύστες)

● Αποκάλυψη εμφυτευμάτων (αφαίρεση μαλακών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα)

● Διόρθωση ουλικού χαμόγελου (αισθητική διόρθωση ούλων)

● Λεύκανση δοντιών

● Θεραπεία ουλίτιδας

● Θεραπεία περιοδοντίτιδας

● Τομή και παροχέτευση περιοδοντικών αποστημάτων

● (Ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις))

● Αποκάλυψη μύλης, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανατολή του δοντιού

● Εκτομή χαλινού (χαλινεκτομή)

● Αιμόσταση

● Μείωση οδοντικής ευαισθησίας

● Αποστείρωση φατνίου μετά από εξαγωγή

● Ουλεκτομή- Ουλοπλαστική (ουλική αναδιαμόρφωση)

● Αποκάλυψη ημιέγκλειστων, εγκλείστων δοντιών

● Συμπτωματική θεραπεία επιχείλιου έρπητα, άφθων κ.α.

● Επιμήκυνση μύλης, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς ο ασθενής να ταλαιπωρηθεί

● Αποτυπώματα (για προσθετική εργασία) χωρίς την χρήση νημάτων απώθησης ούλων, χωρίς αιμορραγία, γρήγορα και αναίμακτα για τον ασθενή

 

 

Μικρότερες ή μεγαλύτερες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με Laser. Πολλές από τις μικρές χειρουργικές επεμβάσεις με Laser μπορούν να γίνουν χωρίς αναισθησία (καθώς ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο) ή μόνο με λίγο αναισθητικό spray. Επιπλέον, λόγω της ισχυρής αναπλαστικής τους δράσης έχουμε ταχύτερη επούλωση και καλύτερη οστική ανάπλαση (ποιοτικά και ποσοτικά). Σχεδόν όλες οι θεραπευτικές πράξεις της Περιοδοντολογίας, από έναν απλό καθαρισμό μέχρι και τη θεραπεία επιπλεγμένης περιοδοντίτιδας, γίνονται με την άνεση και τα θεραπευτικά πλεονεκτήματα των Laser. Οι θεραπείες γίνονται με τη χρήση Er:YAG Laser, Nd:YAG Laser, KTP Laser, διοδικού Laser και εφαρμογή Low Level Laser Therapy, ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου.

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΕΙΖΕΡ

 

 • Οι περιοδοντικές θεραπείες με Laser πλεονεκτούν σημαντικά από τις συμβατικές θεραπείες, τόσο στο επίπεδο της άνεσης του ασθενή, όσο και στην μετέπειτα πορεία και την πρόγνωση καθώς οι θεραπείες με Laser είναι τις περισσότερες φορές ανώδυνες ή σχεδόν ανώδυνες και δεν χρειάζονται συνήθως αναισθησία, ή αρκεί λίγο αναισθητικό spray.
 • Ο ασθενής δεν έχει πόνο ή οίδημα μετά τη θεραπεία.
 • Tο Laser την ώρα της θεραπείας, ταυτόχρονα αποστειρώνει το πεδίο από τα παθογόνα μικρόβια, αφαιρεί το φλεγμονώδες επιθήλιο και ασκεί έντονη αναισθητική-αναλγητική και αναπλαστική επίδραση στους ιστούς, επιφέροντας έτσι ταχύτερη και ασφαλέστερη ίαση. Ασφαλείς, γρήγορες απονευρώσεις με άριστη πρόγνωση.
 • Η χρήση των Laser για την υποστήριξη της συμβατικής ενδοδοντικής θεραπείας διασφαλίζει το αποτέλεσμα της και μας δίνει τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουμε με ασφάλεια ακόμα και σε μια μόνο επίσκεψη. Η ισχυρή και σε βάθος μικροβιοκτόνος δράση του σε συνδυασμό με την έντονη αναπλαστική του επίδραση στους ιστούς είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που διασφαλίζουν την ταχύτητα και το άριστο αποτέλεσμα της θεραπείας.
 • Άμεση εξάλειψη του πόνου και γρήγορη ίαση των βλαβών της άφθας και του έρπητα, χωρίς ο ασθενής να αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, και μάλιστα σε δυο παθήσεις που ταλαιπωρούν αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
 • Μια ακόμα πολύ εντυπωσιακή εφαρμογή των Laser! Η περιστεφανίτιδα, η πολύ επώδυνη αυτή πάθηση που εμφανίζουν οι φρονιμίτες (και που πολλές φορές καταλήγει σε εξαγωγή του υπαίτιου δοντιού), αντιμετωπίζεται γρήγορα και αποτελεσματικά με ένα τύπο laser χωρίς ανάγκη αναισθησίας, χωρίς καθόλου πόνο και με άμεσα αποτελέσματα.
 • Λιγότερος πόνος ή και έλλειψη πόνου κατά την διάρκεια κοπής και παρασκευής δοντιών πχ για έμφραξη( σφράγισμα), και σε επεμβάσεις μαλακών ιστών( ούλα, γλώσσα, παρειές, δέρμα).
 • Ελάχιστη αιμορραγία κατά την διάρκεια επεμβάσεων σε μαλακούς ιστούς.
 • Υπάρχει η δυνατότητα επιλεκτικής αφαίρεσης ιστών χωρίς επίδραση στο υπόστρωμα.
 • Μείωση του μικροβιακού παράγοντα στην περιοχή της επέμβασης.
 • Επιταχύνεται ο χρόνος επούλωσης με λιγότερες απορροφήσεις συγκριτικά με κλασσικές επεμβατικές μεθόδους.

 

 

ΠΟΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΟΥΝ;

 

• Δεν είναι εύχρηστο για οδοντιατρικές εργασίες ρουτίνας ειδικότερα στα χέρια οδοντιάτρων μη εξειδικευμένων της  χρήση τους

• Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα κλασσικά οδοντιατρικά θεραπευτικά μέσα (τροχός, νυστέρι)

• Το κόστος αγοράς τους είναι αρκετά υψηλό

• Απαιτούν ειδικό εξοπλισμό για προστασία ασθενούς και επεμβαίνοντα (γυαλιά)

Τα λέϊζερ είναι χρήσιμα εργαλεία με άριστα αποτελέσματα, μόνο στα χέρια εξειδικευμένων γιατρών!

 

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ "Το λέϊζερ (laser)" είναι φως, που παράγεται με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία,και μέσα απο διαφορετικά συστήματα προωθείται στην χειρολαβή του οδοντιάτρου και χρησιμεύει σαν εργαλείο θεραπείας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλο αριθμό θεραπειών, όπως:

• οδοντική χειρουργική, παρασκευή κοιλοτήτων (σφραγισματα/εμφραξεις),

• περιοδοντική θεραπεία (θεραπεία ουλίτιδας,-περιοδοντίου),

• χειρουργική ( στοματολογικές επεμβάσεις σε μαλακούς ιστούς)

• ενδοδοντία (θεραπεία νεκρών δοντιών)

• αισθητική οδοντιατρική (λεύκανση δοντιών)

 

 

 

ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΛΕΙΖΕΡ;

Βιβλιογραφια

 1. Lewis, Ph.D., Ricki (January 1995). "Lasers in Dentistry". FDA Consumer Magazine. Archived from the original on 2007-07-13. Retrieved 2007-07-21. http://web.archive.org/web/20070713235109/http://www.fda.gov/bbs/topics/CONSUMER/CON00296d.html
 2. CO2 Laser: Evidence based applications in dentistry http://cdn.intechopen.com/pdfs-wm/32645.pdf
 3. dentalcare.com (2012), June 2012 Lasers in Dentistry: Minimally Invasive Instruments for the Modern Practice Check |url= scheme (help) (PDF), dentalcare.com Continuing Education http://media.dentalcare.com/media/en-US/education/ce394/ce394.pdf
 4. Technology 4 Medicine (2014), January 2014 Erbium and Nd:YAG Lasers Check |url= scheme (help), Laser Dental Boynton http://t4med.com/article-Lasers_in_dentistry.html
 5. Gordon, Jerry. "How Cavities and Fillings Work". HowStuffWorks.com. Retrieved 2007-07-21. http://health.howstuffworks.com/wellness/oral-care/problems/cavity5.html
 6. A brief history of lasers http://www.kigre.com/files/historylasers.pdf
 7. https://en.wikipedia.org/wiki/Dental_laser
powered by: